Retusálás és 8 fontos fogás Photoshoppal arcképek feljavításához

Vegyük szemügyre ezt az interneten retusanyagként széles körben elterjedt képet!

montírozás

Kezdő photoshopperek könnyen esnek abba a hibába, hogy nekiesnek a képnek, és mindent bedobnak, amiről úgy hírlik, hogy az arckép vonzóbb lesz tőle. Hogy csak egy párat említsünk rémtetteik közül:

Mindez nem tenné a lányt sem szebbé, sem szimpatikusabbá, legfeljebb úgy nézne ki ezektől a fogásoktól, mint a 2010-es években a "jó nőről" alkotott vélelem, és mint ilyen, hamar elavulttá és nevetségessé válna.

Mivel minden arc egyéni, egy kicsit alaposabb vizsgálatot érdemel, hogy ebben a konkrét esetben mi jelenthet javulást. Ennél a lánynál pedig az a helyzet, hogy kissé markánsabb az állkapcsa, és kissé szögletesebb a bal oldalon kirajzolódó sziluett, mint amit a lágyságáért tisztelt női nemtől remélünk. Ezen kívül szemöldökének íve kissé előnytelenre sikeredett, és a fényviszonyok miatt összeszűkült pupillája nem sok melegséget áraszt.

A cikk szerzője előre is elnézést kér a helyenként drasztikus fogalmazásmódért. Ha a kezdő retusőröknek egyetlen dolgot a lelkére köthetünk, hogy megkíméljék a világhálót karanténba való ember-photoshop-hibrideiktől, akkor az az lenne, hogy

Ne ess túlzásokba!

Ha lépésről-lépésre elvégzed ezt a tréninget, akkor némi alapvető hozzáértést fogsz nyerni a retusáláshoz. Nyersanyag letöltése (43 MB)

1. Bőrhibák eltüntetése

Nyissuk meg az eredeti.jpg-et Photoshopban! Minden lépés előtt meg fogjuk duplázni a rétegünket, és átnevezzük. Jobb kattintás a rétegre / Duplicate layer... nevezzük el a kópiát: retusálva.

arc

Vegyük elő a Spot Healing Brush Toolt (sebtapasz-szimbólum az eszközpalettán)! Ez az eszköz ecsetként működik; a megkattintott pont átveszi környezetének színezetét és világosságát. A felső eszköz-opciós sávban állítsuk be az ecsetekre jellemző átmérő- és keménységértéket!

montírozás photoshop brush

Közelítsünk rá az arcra a Navigátorral! Kattintásokkal tüntessük el a miteszereket és egyéb bőrhibákat!

Gyomláljuk a bőrét egy 5-10 percig, de ne vigyük túlzásba! Furcsa hóbortja pl. a színes TV-magazinoknak, hogy simára gyalulják a nők arcát, mintha az viaszból lenne - pedig a bőr materialitása ugyanúgy hozzátartozik az egyénhez, mint a hajszíne. Ezért is nem fogunk ráhúzni a bőrre semmiféle életlenítőt, ahogy azt sok Photoshop-tréning ehelyütt előírná. Ez a lány vöröshajúnak és szeplősnek teremtetett. Ha valamely okból szeplő nélküli szőkére vagy feketére lenne szükség, akkor inkább másik modellt kell keresni.

Érjük el a leukoplaszttal kb. a következő eredményt!

retusalas

2. Szemöldök

Ha valamit kézi eszközzel el szokás rontani, akkor az - nők esetében - a szemöldök. A természetellenesen keskeny és gyér szemöldök még a kisebbik probléma; de a szemöldök ívének nem hozzáértő átrajzolása gyakran ellenszenves hatáshoz vezet. Duplázzuk meg a retusált réteget, és nevezzük el szemöldöknek!

Filters menü / Liquify... A megjelenő panelben a réteget sokféle optikai torzításnak lehet alávetni. Jelen esetben a baloldali szemöldök ívét szeretnénk kevésbé kacérra venni. Ehhez a maszatoló ujj eszköz a legalkalmasabb. 3 apró művelettel ki is lehet simítani. Állítsuk be az "ecsetméretet" - Brush Size-ot - azaz a hatás sugarát kb. 170 pixelre! Kattintsunk rá az 1. pontra, majd a SHIFT nyomvatartásával a 2. pontra! Végezzük el ugyanígy a 3.-4. és az 5.-6. pontok közti torzítást, az utolsó lépésnél kisebb (kb. 110 pixeles) ecsetmérettel! A panelen belül a CTRL-Z visszavonja az utolsó műveletet. A Restore All gomb visszaállítja az eredetit.

liquify tool photoshop

Kb. ezt a változást érhetjük el:

retusalas retus

Modellünk kiegyensúlyozottabb lett és 'ártatlanabbnak' hat.

Most megpróbálunk valamicskét visszaadni ennek a lánynak méltatlanul elherdált természetességéből. Egy kicsit megvastagítjuk a szemöldökét. Közelítsünk rá, és a Polygon Lasso eszközzel jelöljük körbe úgy, hogy csak pár pixel többlet legyen a sötét szőrszálak körül! Ha zártuk a kijelölést, a Select menü / Refine Edge... dialógusában alkalmazzunk rá egy 10 pixeles Smoothingot (lekerekíti a kijelölést), és egy 2 pixeles Feathert (ez a széleken átmenetet képez; így a képszelet jobban beleépül majd új környezetébe).

refine edge photoshop

Jobb kattintás a kijelölt területbe / Layer via Copy (másolás új rétegre). CTRL-D-vel oldjuk fel a kijelölést. Új rétegre került a szemöldök másolata. Hogy a felső réteg világos bőrterületei ne látszanak, ennek blendemóduszát (a legördülőt a Layers paletta tetején) állítsuk Darker Colorre! Ismételjük ezt meg a másik szemöldökkel! Most ezt egy pár pixellel mozdítsuk el felfelé és vízszintesen is (próbáljuk meg elkerülni a másolás hatását)!

3. Teltebb ajak

Most valamivel megvastagítjuk a felsőajkat. Figyelem, NEM célunk pornóst csinálni a lányból. Nem az ajakvastagság a kardinális kérdés ebben a projektben - ahogy az életben sem.

Duplázzuk meg a szemöldök réteget és nevezzük el a duplikátot ajaknak! Lépjünk be a Liquify panelbe! Először minimálisan megemeljük a felsőajak közepét (maszatolóujj, Brush Size: 80 / Brush Density: 70).

Ezt követően a Bloat Tollal (60 / 70-es ecsetbeállítás mellett) kissé "felfújjuk" az ajak legvastagabb részét! A Bloat eszköz olyan, hogy ha nyomva tartjuk az egérgombot, folyamatosan kövéríti az adott területet, tehát a pixeleit centrálisan kifelé tolja el. A szájszegletek felé haladva mind kisebb mértékben fújunk rajta (mind rövidebb ideig tartjuk nyomva az egérgombot). Ha valami, akkor inkább a jobb oldal szorul vastagításra.

ajkak

Okézzuk le a párbeszédpanelt, és az ajak nevű réteg szem-szimbólumának ki-bekapcsolásával ellenőrizzük, használt -e valamit az operáció! Ha úgy látjuk, hogy nem, vegyünk erőt magunkon, és dobjuk el a réteget.

4. Nagyobb szemek

Duplázzuk meg a legutóbbi réteget, és nevezzük el a másolatot szemeknek! Lépjünk be a Liquify panelbe, és a Bloat eszközzel növeljük meg a szemgolyókat! Ne legyünk restek sűrűn visszaállítani az eredetit a Restore All gombbal, és újrakezdeni más ecsetbeállításokkal! Vegyük figyelembe, hogy a szemgolyó egésze nagyobb, mint amennyit látunk belőle, a közepe pedig nem esik egybe a pupilla közepével (attól kissé balra van).

szemek photoshop

Itt nem célunk a gyermeki arányok helyreállítása (amit pedig az amerikai médiafogyasztó kifejezetten szeret), de valóban egy kicsit a Bambis hatás felé mozdulunk el.

5. Nagyobb pupillák

Volt idő, amikor az eladósorba került fehérnépek pupilla tágító szemcseppet ejtettek a szemükbe, hogy még igézőbbek legyenek a bálban. Az ilyen barbár szokások felszámolása végett 1989-ben megalkották a Photoshopot. Nagyobb pupillája ennek a modellnek is lehetne, ha éppen nem érné ennyi fény. Kérjünk egy új, üres réteget a rétegpaletta alján található Create New Layer gombbal, és nevezzük át bal pupillának! Közelítsünk rá a baloldali szemre!

Az eszközpalettán kattintsuk meg az Ellipse eszközt - ez ovális vektorformát húz; a SHIFT nyomvatartása alatt kört! Színválasztónkkal válasszunk ki egy sötét szürkét (R/G/B: 30/30/30)! Figyelem: NE feketét használjunk! Az eszközopcióknál fontos, hogy az első (Shape Layers) üzemmódon álljunk. Húzzuk föl (SHIFT nyomvatartásával) a pupillát, amelynek sugara legfeljebb 20%-kal legyen nagyobb, mint az eredeti! A túl nagy pupilla furcsa, tolakodó hatást ébreszthet.

pupilla photoshop

Zárjuk okos objektumba a réteget: jobb kattintás a rétegre / Convert to Smart Object. Blendemóduszát állítsuk Subtractre! Ha zavaróan élesnek hatna, alkalmazzuk rá a Gauss-féle életlenítőt (Filters menü / Blur / Gaussian Blur): egy 0,5 pixelnyi életlenítés elég is.

Duplázzuk meg a réteget, nevezzük át jobb pupillának, és húzzuk át a jobb szemre!

Rétegpalettánk jelenleg ilyesféle képet kell, hogy mutasson:

photoshop layers

Igényeseknek: Egy második, kisebb, fehér vektorforma ráblendézésével (Soft Light) több csillogást is elérhetünk - de próbáljuk meg elkerülni a Sailormoonos vonalat!

Az utolsó három lépésben kb. ezt értük el:

retus szem csillogása

A lány tekintetében megjelent valami élénkség, ami kimondottan reménykeltő, legalábbis a férfi szemlélők számára. A pupillákat (és esetleges csillogásokat) a jobb áttekinthetőség kedvéért tegyük bele egy új mappába, amit elnevezünk pl. 'több életnek'.

6. Kipihentebb szemek

Duplázzuk meg a szemek réteget és nevezzük el kipihentnek! Ragadjuk meg a Patch toolt, és jelöljük ki vele a szem alatti sötét részt! A Select menü / Refine Edge panelével puhítsuk és terjesszük ki a kijelölés körvonalát! Ezután (ugyanezzel a Patch Toollal) kattintsunk a kijelölésbe, és húzzuk el balra-lefelé, egy világosabb területre! Ezzel az eszközzel a kijelölt területre egy másik terület színezetét és világosság-értékét lehet alkalmazni.

szemkarika photoshop

Ezt ismétejük meg a másik szemmel is! Mivel ezek a szem alatti mélyedések a mosoly tartozékai is, nem lenne helyes dózerolni őket. Úgyhogy a kipihent réteg áttetszőségét állítsuk 40%-ra (Layers paletta jobb felső Opacity mezője). Ezen a ponton érdemes a PSD-t elmenteni, és rögtön egy új verzióját is. Jelöljük ki a 'kipihent' és a 'szemek' réteget (többszörös kijelölés: CTRL-katt), majd a jobb kattintás / Merge Layers paranccsal egyesítsük őket!

7. Sziluett lágyítása

Elérkeztünk a projekt legfontosabb részéhez: az arc sziluettjét kerekdedebbé fogjuk tenni, és a markáns állat egy kissé vissza fogjuk fejleszteni. Duplázzuk meg azt a réteget, ami az iménti egyesítéskor megörökölte a kipihent nevet, és nevezzük el a duplikátot lágyabb sziluettnek! Elő a Liquifyt!

Ha ehelyütt megpróbálnánk kattintásról-kattintásra leírni, hogyan lehet a lyányt kerekdedebbé tenni, az jelen segédletet teljességgel élvezhetetlenné tenné. De annyit elárulunk, hogy a Bloat Toollal dolgoztunk, először 100/70-es, majd 120/70-ös ecsetbeállítással, és többnyire kívülről abajgattuk az arcvonalat, de nem mindenütt.

Ha ezzel megvoltunk, duplázzuk meg a lágyabb sziluett réteget, és a duplikátot nevezzük el kisebb állnak! A Liquify panelben most a Pucker lesz hasznunkra - a Bloat ellentéte, szívó hatású eszköz. A kb. 200/75/75-ös beállítás bizonyult a legalkalmasabbnak arra, hogy modellünk álla kisebb legyen, de nem azon az áron, hogy lehetetlenül hegyesnek, csökevényesnek tűnjön. Et voilá:

szem csillogása arc karcsúsítás

Ezzel úgy 100 ezer évet ugrott előre az evolúcióban. Ha ezt a verziót az eredetivel hasonlítjuk össze, az eredeti a retusált verzió gonoszított karikatúrájának fog tűnni!

8. Tónus- és színkorrekció

Noha a természetes színekkel nincs baj, ha már megtehetjük, dobjuk fel a látványt azzal, hogy egy nem hétköznapi színvilágba merítjük! Ennek köszönheti drámai hatását minden mozifilm. Színkorrekciós eszközből van a Photoshopban nem egy; mi itt a Selective Color nevű nagyon profi kis eszközt szeretnénk promotálni.

selective-color

Jelöljük ki a legfelső réteget! A Layers paletta alján kattintsuk meg a Create new Adjustment Layer gombot, és válasszuk ki a Selective Colort! Ez egy beállító réteget keletkeztet; az ilyenek hatása nem épül be a pixelekbe, hanem valamennyi, a beállító réteg alatti réteget befolyásolja. A Layers felett meg is jelennek a beállítások: itt az egyes csatornák (Reds, Yellows, Greens, Cyans, Blues, Magentas, Whites, Neutrals, Blacks) színösszetételét lehet beálítani. Példának okáért a pirosas pixelekből ki lehet vonni a magentákat.

Itt sokféle jó megoldás létezik, próbálgassuk a csatornákat, úgy húzzuk őket jobbra-balra, mint a rádió Tuning-kerekét: a nagyobb eltérésektől a kisebbek felé haladva, mígnem valami érdekes hatás jelentkezik. A legnagyobb változást a piros és a sárga csatornákat csűrögetve tapasztalhatjuk, a zöld csatorna hatása csak a pólón és a szemen jelentkezik, a cián, a kék és a magenta sehol, míg a fehér, szürke és fekete csatornákkal pedig olyasféle tónuskorrekciókat eszközölhetünk - csak egy kicsit másképp -, mint a Levels panellel.

Ha végigmentünk a csatornákon, menjünk végig mégegyszer előlről - hiszen ekkorra már megváltozott a szituáció. Próbáljunk ki újabb beállító rétegeken más hatásokat, hasonlítgassuk össze a változatokat, akár kombinálhatjuk is őket. Nem létezik semmfiéle optimum, még az egyes egyes érzelmi hatásokra vonatkoztatva sem.

A letöltött anyagban a final.psd-t megnyitva és a Selective Color rétegre duplán kattintva meg lehet nézni a cikk szerzőjének beállításait.

Végezetül álljon itt egy összehasonlítás (vidd fölé az egered):

Utolsó lépésként sűrűn váltogassuk az eredetit és a retusált változatot, és fanyalogjunk kicsit! Nem ártott volna például frissen mosott, vagy legalább megfésült hajjal lefényképezni a modellt, és szexibb lehetne a kép, ha kicsit kihúzta volna magát, esetleg a fejét romantikusan oldalra billenti. Az ilyen megfigyelések hasznosak lesznek a következő shootingok során.

Megoldásaitokat szívesen várjuk a photoshop címre.

Összefoglalás

1. Verd ki a fejedből a szépségkonvenciókat, hagyd a design-mankókat, és gondolkodj!

2. Ne ess túlzásokba!

3. Non-destructive editing: dolgozz úgy, hogy lehetőleg minden alakítható maradjon!

4. Nem tetszik? Dobd el!

5. Más volt a koncepciód, de amit látsz, jobban tetszik? Tartsd meg!

6. Készíts több változatot!